duminică, 12 mai 2013

Uleiul din seminte de rapita - protector vascular, antioxidant si antiinflamator


Tensiunea arteriala ridicata, nivelul crescut al trigliceridelor, hipercolesterolemia, cantitatile mari de radicali liberi din corp si chiar disfunctiile erectile ale barbatilor de peste 50 de ani sunt cauzate, deseori, de catre o dieta prea bogata in grasimi nocive. Grasimile saturate si acizii grasi de tip "trans" sunt principalii inamici ai sanatatii vasculare. Iar din momentul in care vasele de sange au fost afectate prin aparitia aterosclerozei, vor suferi daune majoritatea organelor, mai ales cele tributare unui aport abundent si constant de sange, asa cum sunt creierul si cordul.

Grasimile saturate provin, in general, din produsele de origine animala, iar acizii grasi "trans" se formeaza in grasimile incinse (de aceea, ei abunda in continutul mancarurilor prajite). Pentru a ne mentine bunastarea psiho-fizica pana la varste avansate si pentru a contracara distrugerile care deja au survenit pe fondul unei alimentatii nepotrivite, va trebui sa introducem in alimentatie mai multe grasimi sanatoase. Efectele limitarii grasimilor daunatoare si substituirii lor cu acizi grasi mono- si polinesaturati nu sunt doar preventive. In lumea medicala este cunoscut faptul ca o alimentatie adecvata, bogata in grasimi benefice, a adus, in timp, ameliorari si chiar vindecari spectaculoase ale unor afectiuni.

Uleiul din seminte de rapita - aliment si remediu...

Din pacate, dieta zilelor noastre este departe de a asigura prevenirea bolilor cardiovasculare. Daca alimentatia inaintasilor nostri continea deja surse importante de grasimi nesanatoase, precum carnea grasa, slanina, organele (ficatul), untura, ouale si lactatele grase, ei erau protejati, macar in parte, prin faptul ca faceau suficienta miscare si ca hrana le era alcatuita, in cea mai mare parte, din vegetale integrale. Situatia actuala este, insa, critica, realitate observabila si prin marirea prevalentei bolilor provocate de aportul mare de grasimi nesanatoase.

In trecut, din considerente religioase, taranul roman tinea post cel putin doua zile pe saptamana, ca sa nu mai aducem in discutie si posturile anuale. Pe de alta parte, lupta pentru existenta presupunea eforturi fizice sustinute care aveau si un avantaj: un sistem cardiovascular mai sanatos. In schimb, in timpurile moderne, desi oamenii sunt mai sedentari, ponderea alimentelor bogate in grasimi (de obicei nesanatoase) a crescut.

Tinand seama de informatiile pe care stiinta ni le pune la dispozitie ar trebui sa facem doua lucruri, in ceea ce priveste aportul de lipide: sa reducem numarul caloriilor provenite din produse de origine animala si sa marim ponderea grasimilor propice sanatatii. De pilda, uleiul de rapita este capabil sa micsoreze colesterolul cu aproape 30 de procente, la doar 5 luni de la adaugarea sa in dieta, dupa cum ne arata un studiu austriac. Neremediat la vreme, colesterolul marit poate cauza ateroscleroza si boli cardiace. Testele realizate in Austria au avut ca subiecti copii si adolescenti cu varste de 6-18 ani. Ei au fost folosit diete sarace in colesterol, care includeau si ulei de rapita. Uleiul de rapita contine doar jumatate din grasimile saturate pe care le includ, in mod firesc, alte uleiuri, precum cel de masline. In schimb, in el abunda grasimile nesaturate, ce ajuta la scaderea colesterolului nociv.

Ofera gust hranei tale... Bucura-te de sanatate cu uleiul de rapita!

Uleiul de rapita este ideal pentru salate, potrivindu-se cu gustul de lamaie, cu aroma legumelor proaspete sau gatite, cu pastele integrale sau cu orezul. Desigur, poti da frau liber creativitatii tale gastronomice, avand certitudinea ca utilizezi un produs sanatos. Totusi, nu omite un aspect! Insusirile sale aparte dispar prin fierbere sau prajire! Asadar, foloseste-l la temperatura potrivita, pentru a te bucura de efectele sale. La fel ca si uleiul de soia, este un ulei fragil, ce nu rezista la fierbere, temperatura crescuta distrugand acizii grasi omega-3, faimosi pentru faptul ca ajuta la reintinerirea cerebrala si cardiaca.

Uleiul extravirgin din seminte de rapita este uleiul alimentar al carui profil de acizi grasi este ideal, in raport cu necesarul nostru zilnic. Folosit frecvent, el anihileaza trigliceridele in exces si are efect antiinflamator asupra vaselor sangvine, care devin mai rezistente. El contine acid alfa-linoleic, un precursor al omega-3, ce ajuta la reducerea hipertensiunii si la scaderea nivelului de colesterol, prevenind formarea cheagurilor de sange in artere si reducand riscul de afectiuni cardio-vasculare, prin scaderea nivelului de colesterol. El asigura o buna functionare a creierului, datorita acizilor grasi omega-3, ce intervin in prevenirea depresiilor, a crizelor de dementa si chiar in preintampinarea bolii Alzheimer.

Doua linguri cu ulei de rapita, administrate zilnic, sunt suficiente pentru a acoperi, aproape in intregime, necesarul zilnic de omega-3. Primul efect va fi un mai bun tonus psiho-fizic si reducerea frecventei starilor de oboseala. Un aspect important pentru barbati: abundenta de acizi grasi omega-3 fac din uleiul de rapita un tratament eficient al disfunctiilor erectile, dar si un mijloc de a le preveni. In plus, multumita continutului sau de vitamina E, uleiul de rapita are proprietati antioxidante si de regenerare celulara, anihiland radicalii liberi. De asemenea, el se preteaza la folosirea in uz extern si in scop cosmetic. Astfel, poate fi adaugat in cada cu apa, aflata la o temperatura optima, pentru o baie de relaxare de 20 de minute. Ca efect, vei observa cum pielea ta se tonifiaza, iar trupul beneficiaza de un plus de vitalitate.

Sursa:http://revista-tratamente-naturiste.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu