marți, 14 mai 2013

Top 5 al plantelor care ridică imunitatea: 1.Cătina

Ierburi de leac tradiţionale, aflate la îndemâna oricui, cele cinci plante deţin supremaţia absolută în materie de stimulare a imunităţii. Să nu vă lipsească din casă! Cum să le folosiţi, aflaţi din recomandările d-lui farmacist BOBARU

În lunile de iarnă, lupta pentru păstrarea sănătăţii este mai aprigă decât în orice alt anotimp. Viruşii, bacteriile şi alte microorganisme dăunătoare atentează permanent la echilibrul organismului nostru, asaltul lor fiind ajutat de umezeală şi frig. Dacă ne întrebăm care este cheia sănătăţii, răspunsul stă într-un singur cuvânt: imu­nitatea. Cum o putem ajuta să reziste la asaltul bolilor iernii este problema aflată la ordinea zilei în perioada sezonului rece. Şi de această dată, cele mai eficiente soluţii ne sunt oferite de farmacia naturii, unde există medicamente organice, fără egal în industria produselor de sinteză. Călăuză ne este din nou d-l farmacist Ion Bobaru, neîntrecut cunoscător al ierburilor de leac. Cu bunăvoinţa obişnuită, ne-a prezentat, în amănunt, principalele plante imunostimulatoare, pe care le prelucrează în laboratorul vechii sale farmacii din centrul Brăilei. "Poate mai puţin cunoscute ca stimulatoare ale angrenajului imunitar, cătina, măceşele, tescovina, muşeţelul şi teiul deţin puteri imunoprotectoare cel puţin egale, dacă nu mai mari, în comparaţie cu ierburile de leac de pe alte meleaguri. După aproape patruzeci de ani de experienţă ca farmacist, pot spune că aceste remedii naturale au trecut cu brio proba timpului. Produsele farmaceutice naturiste bazate pe plantele despre care vom discuta devin din ce în ce mai solicitate. Motivul este bine întemeiat: sunt eficiente şi sigure, ajutoare de nădejde în lupta cu bolile specifice sezonului rece”.


1. Cătina - cheia imunităţii
Boabe portocalii, cu gust acrişor, fructele de cătină sunt recunoscute drept cele mai eficiente şi complete polivitamine naturale, neegalate încă de nici un produs farmaceutic de sinteză. Rezistă pe ramuri şi după geruri năpraznice, cu temperaturi sub 30 de grade, dovedind o forţă vitală demnă de invidiat. Şi nu este de mirare, pentru că în boabele de cătină, natura a concentrat substanţe terapeutice de excepţie, indispensabile sistemului imunitar, mai ales în perioada plină de boli a iernii.
Pe lângă minerale şi cantităţi însemnate de vitamina C, arma secretă a cătinei este concentraţia ridicată de vitamina A şi betacaroten (puternic antioxidant natural, care contribuie la regenerarea ţesuturilor prin crearea de celule noi). Acest aliaj de substanţe vitale conţinute în fructele de cătină le transformă în veritabile bombe de sănătate, care ajută celulele sistemului imunitar să ţină bolile iernii departe de noi. Nu întâmplător, cătina rămâne la dispoziţia noastră iarna, ca un magic panaceu natural, ce reuneşte parcă toate virtuţile celorlalte plante medicinale. Iată câteva posibilităţi de a o prepara, după reţete vechi, dar eficiente, oferite de domnul farmacist Ion Bobaru.

Decoct de cătină
La o cană cu apă (250 ml) se pun două linguri de fructe uscate şi mărunţite. Preparatul se fierbe la foc mic, timp de 15 minute, completându-se treptat apa care se evaporă. După ce se filtrează, se poate păstra la frigider cel mult trei zile. Doza: Un tratament compus din 2 linguri pe zi (30 ml), dimineaţa şi seara, este deosebit de eficient pentru fortificarea întregului organism. Pentru efecte optime, cura se ţine trei săptămâni.

Sirop de cătină
Se amestecă 500 ml decoct de cătină (preparat în modul prezentat mai sus) cu 500 g miere de tei lichidă. Decoctul cald se toarnă peste miere şi se amestecă până la omogenizare. Siropul se transferă în recipiente din sticlă sterilizate şi se păstrează în frigider. Doza: se recomandă 5 ml (o linguriţă), de trei ori pe zi, pentru copii, şi dublu pentru adulţi. Consumat cu regularitate, siropul ne fereşte de răceală şi gripă.

Tinctură de cătină şi propolis
Se pun într-un borcan cu filet 20 g de cătină uscată, măcinată groscior, şi 10 g de propolis praf. Peste ames­tec se adaugă 100 ml alcool alimentar de 70 de grade. Recipientul se închide ermetic, iar preparatul este lăsat la macerat 10 zile, timp în care trebuie agitat de 3-4 ori pe zi. După această perioadă se filtrează şi se pune la decantat, în frigider, încă 6 zile. La final, se filtrează din nou, iar tinctura rezultată va fi păstrată în sticluţe închise la culoare.
Pentru creşterea imunităţii sunt indicate 20-30 de picături, dizolvate în apă, de 2-3 ori pe zi, înainte de fiecare masă. Cura se ţine trei săptămâni şi, dacă este necesar, se reia după o pauză de 7 zile, timp de 3 luni.

Pastă de cătină şi miere
Mierea conservă şi potenţează principiile active ale cătinei, preparatul fiind un veritabil medicament natural. Este foarte gustos şi simplu de obţinut în gospodărie. Iată cum trebuie procedat: cătina se zdrobeşte într-un mojar şi se amestecă cu miere de albine polifloră, în proporţii egale (de exemplu, la 100 g de cătină se adaugă 100 g de miere si aşa mai departe). Pasta se păstrează la rece, în borcane de sticlă, în locuri ferite de lumină. Doza optimă este de o linguriţă de trei ori pe zi, înainte de fiecare masă. Pentru efecte sigure şi de durată, cura se ţine cel puţin 3 luni.

Sursa:http://www.formula-as.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu