vineri, 10 mai 2013

Îmbunătăţeşte-ţi memoria cu rozmarin

Tuturor ni se mai întâmplă să uităm de o programare la doctor sau de ziua unui prieten. Astfel de mici pierderi de memorie pot fi nu numai jenante, dar şi supărătoare, scrie descoperă.ro.
Din fericire, acum oamenii de ştiinţă au găsit o rezolvare la acestă prolemă: mirosul de rosmarin poate îmbunătăţi memoria chiar şi cu 75%, susţine un nou studiu științific.





De mult timp, rosmarinul este asociat cu memoria şi fidelitatea, În Egiptul Antic, această plantă era folosită la nunţi şi înmormântări. Chiar şi Shakespeare îi cunoştea proprietăţile care ajută la îmbunătăţirea memoriei. În faimoasa lui opera „Hamlet”, Ophelia spune: „Uite flori de rosmarin ca să-ţi aduci aminte; te rog, iubitule, să nu mă uiţi”.
Acum, cele mai noi cercetări indică faptul că uleiul esenţial de rosmarin îi ajută pe oamenii clinic sănătoşi să îşi amintească evenimente din trecut şi să nu uite să realizeze anumite sarcini.
De asemenea, studiul a scos în evidenţi şi faptul că această îmbunătăţire a memoriei s-a produs indiferent de starea participanţilor , motiv pentru care oamenii de ştiinţă cred că îmbunătăţirile ar putea fi provocate de o influenţă chimică.
Cercetătorii susţin că descoperirile au potenţialul de a îmbunătăţi viaţa de zi cu zi a oamenilor care suferă de pierderi de memorie asociate cu înaintarea în vârstă.
Studii anterioare au sugerat şi că unii compuşi din rosmarin stopează producţia unor enzime ce blochează funcţionarea normală a creierului, lucru care ne ajută să fim mai alerţi, îmbunătăţindu-ne memoria pe termen lung.
n noul studiu, oamenii de ştiinţă s-au concentrat asupra memoriei prospective care implică abilitatea de a ne aminti anumite evenimente ce urmează a avea loc în viitor şi de a ţine minte să realizăm anumite sarcini în anumite momente prestabilite. Acest tip de memorie este critică pentru funcţionarea de zi cu zi. Ea acţionează atunci când, de exemplu, cineva trebuie să îşi amintească să trimită o felicitare sau să îşi ia tratamentul.
Cercetarea a fost realizată pe un eşantion de 66 de participanţi împărţiţi în două grupuri. Un grup a fost lăsat să aştepte într-o sală cu miros de rosmarin şi un altul a fost rugat să stea într-o cameră fără niciun miros.
După un anumit timp de aşteptare, subiecţii au fost rugaţi să realizeze o serie teste de memorie care includeau ascunderea unor obiecte, regăsirea lor mai târziu sau alte sarcini precum cele în care voluntarii trebuiau să îşi amintească să le dea cercetătorilor un anumit obiect într-un anumit moment.
Descoperirile au scos la iveală faptul că uleiul esenţial de rosmarin creştea cu 60 – 70 la sută şansele ca subiecţii să îşi amintească ce au de făcut în viitor. Cercetătorii au constatat că participanţii din grupul care a fost expus la mirosul de rosmarin nu numai că au rezolvat mai bine sarcinile, dar aveau şi un nivel mai crescut de eucalyptol, un compus din uleiul esenţial de rosmarin despre care se ştie că influenţează sistemele chimice din corp, îmbunătăţind funcţiile cerebrale.
Aşadar, pentru a ne asigura că nu uităm cele mai importante evenimente din viaţa de zi cu zi ar trebui să purtăm cu noi o sticluţă cu ulei esenţial de rosmarin.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu