marți, 14 mai 2013

Top 5 al plantelor care ridică imunitatea:2. Măceşele - vitamina C la superlativ

Se află la mare concurenţă cu fructele de cătină şi, cu toate că nu au o structură la fel de bogată în principii active, deţin recordul în ceea ce priveşte concentraţia ridicată de vitamina C. Studiile arată că în pulpa măceşelor natura a depozitat de cincizeci de ori mai multă vitamina C decât în lămâi şi de două sute de ori mai multă decât în mere. Vitamina C cuprinsă în micile boabe colorate în roşu aprins se asimilează foarte repede în organism şi este de două ori mai eficientă decât echivalentul ei de sinteză. În fructe sunt prezente şi alte substanţe valoroase pentru sistemul de apărare al organismului: vitaminele A şi E, o parte din complexul B şi vitamina K. În plus, măceşele reprezintă şi un mineralizant de excepţie, fiind bogate în magneziu, calciu, fier, fosfor, potasiu, seleniu şi zinc. Toate aceste principii active încurajează formarea anticorpilor care luptă împotriva viruşilor şi bacteriilor ce invadează organismul, alungând infecţiile şi bolile. Pentru a folosi din plin puterea ascunsă în fructele măceşului, farmacistul Ion Bobaru recomandă câteva preparate de obţinut în gospodărie.


Pulberea
Este cel mai eficient medicament, deoarece substanţele binefăcătoare din fructe rămân nealterate. Se obţine prin măcinarea măceşelor uscate, în râşniţa de cafea, până se transformă într-un praf fin. Pentru că sâmburii sunt foarte tari, vor rămâne întregi în făina rezultată şi trebuie să îi separăm prin cernere. Pulberea se păstrează în recipiente de sticlă închisă la culoare, în locuri răcoroase, ferite de lumină. Doza: este eficientă dacă se consumă câte o linguriţă, de trei ori pe zi, înainte de fiecare masă. Efectul este sporit dacă ţinem praful sub limbă, aproximativ 2-3 minute, înainte de a-l înghiţi.

Macerat de măceşe la rece
Poţiunea se obţine turnând peste 2 linguriţe (10 g) de măceşe uscate şi zdrobite o cană de apă rece. Se acoperă şi se lasă la macerat 24 de ore, timp în care preparatul trebuie amestecat de 3-4 ori. După această perioadă, lichidul se strecoară şi poate fi băut. Doza: sunt recomandate două căni pe zi, dimineaţa şi seara, vreme de două săptămâni. Puterea energizantă a măceşelor este sporită dacă îndulcim licoarea cu o linguriţă de miere de albine şi adăugăm câteva picături de zeamă de lămâie.
Precizarea farmacistului: "Maceratul valorifică principiile active ale plantei mai bine decât infuzia, pentru că, prin fierbere, o parte din vitamina C se inactivează. Procedeul de macerare la rece păstrează intactă vitamina C, dar totuşi, extracţia substanţei nu este totală”.

Tinctura de măceşe şi rozmarin
Este un preparat care nu ar trebui să lipsească din farmacia casei, mai ales în sezonul rece, deoarece reuneşte forţele protectoare a două plante medicinale. Rozmarinul întăreşte sistemul nervos, ne apără de afecţiunile cardiace şi previne nevralgiile.
Ingrediente: pentru a obţine tinc­tura mixtă avem nevoie de 20 g (o lingură cu vârf) de pulbere de măceşe şi 10 g (două linguriţe) pulbere de rozmarin.
Mod de preparare: Plantele se amestecă într-un recipient de sticlă şi peste mixtură se toarnă 200 ml alcool alimentar de 70 de grade. Închidem recipientul şi lăsăm preparatul la macerat 10 zile, timp în care trebuie agitat de 3-4 ori pe zi. După această perioadă, se filtrează şi se ţine în frigider, încă 6 zile, pentru decan­tare. Tinctura rezultată se păstrează în sticluţe închise la culoare. Doza: se iau 20-30 de picături, dizolvate în apă, de 2-3 ori pe zi, înainte de fiecare masă.
Precizarea farmacistului: "Pe lângă efectul de creştere a imunităţii, tinctura compusă de măceşe şi rozmarin are proprietăţi tonic reconfortante şi antipiretice, adică reduce temperatura crescută a corpului în caz de febră”.

Mixtură din măceşe şi condimente
Concentrează puterea unor medicamente naturale de excepţie care, amestecate în proporţiile cuvenite, au uimitoare efecte imunostimulatoare.
Ingredientele de care avem nevoie sunt următoarele: 4 linguriţe de măceşe uscate şi măcinate groscior (echivalentul a 20 g); 2 linguriţe de rozmarin (10 g); o linguriţă de usturoi pulbere (5 g); un vârf de cuţit de praf de pătrunjel (aproximativ 2-3 g ) şi un litru de apă.
Mod de preparare: Într-un vas se amestecă mai întâi plantele, apoi se toarnă apa şi se pune la fiert. După ce licoarea a dat în clocot, se mai lasă la foc mic încă 5 minute. La final, se completează cu apă fierbinte, până la un litru, şi se mai lasă 30 de minute în re­paus. Se strecoară. Poate fi îmbunătăţită prin adaos de miere. Doza: sunt recomandate două căni pe zi, timp de o săptămână. Chiar dacă nu are un gust foarte plăcut, mixtura întăreşte organismul, asigurându-i necesarul de vitamine şi antibiotice naturale.
Avertizarea farmacistului: "Indiferent ce preparat din măceşe doriţi să obţineţi, îndepărtaţi seminţele, deoarece nu au valoare terapeutică, în schimb au o capacitate iritantă mare”.

Sursa: http://www.formula-as.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu