marți, 14 mai 2013

Top 5 al plantelor care ridică imunitatea:5. TEIUL - proimunitate şi antistres

Cunoscut de veacuri drept arborele care alină suferinţele sufletului, teiul se înscrie în mod firesc în lista plantelor care luptă pentru echilibru şi sănătate. Argumentul este foar­te simplu: când sufletul este bolnav, se îmbolnăveşte şi trupul. Perioadele de agitaţie, stările de nelinişte şi incertitudine, cu alte cuvinte episoadele de stres prelungit, slăbesc până la epuizare capacitatea organismului de a face faţă bolilor. În zilele noastre, stresul a devenit principalul inamic al sistemului imunitar şi contribuie considerabil la apariţia bolilor. De pildă, studii recente au demonstrat că stresul contribuie în proporţie de 60% la apariţia cancerului. Din această perspectivă, florile de tei, prin calităţile neurosedative şi detoxifiante, reprezintă un adevărat concentrat de echilibru, sănătate şi vitalitate. Nu în ultimul rând, florile teiului conţin substanţe care stimulează refacerea ţesuturilor ajutând organismul să înlocuiască rapid celulele bolnave cu altele noi şi sănătoase. Pentru a ne bucura de protecţia şi sănătatea pe care arborele magic ne-o oferă prin buchetele sale de flori parfumate, trebuie să apelăm cât mai des la preparatele medici­nale pe bază de tei. Iată câteva exemple:





Ceai de tei şi rozmarin
Ingrediente: o linguriţă de flori de tei uscate şi mărunţite (5 g) şi o linguriţă de rozmarin uscat. Peste amestecul de plante se toarnă o cană de apă clocotită şi se lasă la infuzat 5-10 minute. Ceaiul poate fi îndulcit cu miere şi, după gust, se poate adăuga un praf de scorţişoară. Efectul binefăcător al teiului se face simţit pe deplin dacă ne obişnuim să bem, cu regularitate, trei căni pe zi, vreme de trei săptămâni.

Tinctură din flori de tei
Este un elixir concentrat cu efecte terapeutice deosebit de puternice deoarece fluidizează sângele, grăbeşte eliminarea toxinelor şi ajută globulele albe (limfocitele de tip B) să producă anticorpi. Ingrediente: 20 g flori de tei, uscate şi măcinate, şi 100 ml alcool alimentar de 70 de grade. Plantele se pun într-un borcan de sticlă şi deasupra se toarnă alcoolul. După ce recipientul a fost închis ermetic se păstrează în locuri ferite de lumină timp de 10 zile, agitând maceratul de trei ori pe zi. La finalul acestei perioade, lichidul se filtrează şi se păstrează în frigider încă 6 zile, pentru a se decanta. Tinctura se separă de reziduuri şi se păstrează în sticlu­ţe închise la culoare. Pentru copii, doza recomandată este de 20 de picături, administrate seara, iar pentru adulţi, 30 de picături, de două ori pe zi. Cura se ţine două sau trei săptămâni şi, dacă este necesar, se reia după o pauză de 7 zile, vreme de 3 luni.

Extract fluid de tei
Este un preparat cu efecte puternice, recomandat în cazuri de insomnie, iritabilitate exagerată, depresie sau atacuri de panică. Remediul se obţine prin fierberea pe baie de aburi a 100 ml de tinctură. Preparatul este lăsat pe foc până când cantitatea iniţială se reduce prin evaporare la 30 ml, aproximativ 2 linguri de lichid. Prin acest procedeu alcoolul se evaporă şi substanţele active ale plantei devin mult mai eficiente. Pentru tratament, sunt indicate 20-30 de picături, dizolvate în apă, de 2-3 ori pe zi, înainte de fiecare masă. Cura se ţine două sau trei săptămâni şi, dacă este necesar, se reia după o pauză de 7 zile.

Vin medicinal din tei şi busuioc
Este un leac benefic pentru cei care suferă de oboseală cronică, au un somn agitat sau se trezesc des în timpul nopţii. Ingrediente: într-o sticlă de un litru se pun 50 g flori de tei şi 50 g busuioc uscat şi mărunţit. Deasupra se toarnă vin roşu sec şi sticla se astupă bine cu un dop de plută. Poţiunea se lasă la macerat două săptămâni, perioadă în care se agită de 3 ori pe zi. Apoi vinul se strecoară şi se depozitează în locuri umbroase. Se bea un păhărel (100 ml) seara, înainte de culcare.

Precizarea farmacistului: "Cele cinci plante prezentate sunt întăritoare naturale ale sistemului imunitar, au efecte de durată, ne protejează de agresiunea mediului, dar cu următoarele condiţii: să fie culese, uscate şi păstrate în mod corespunzător”. D-l farmacist Ion Bobaru a început să desluşească tainele plantelor încă din vremea adolescenţei, fiind absolvent al Liceului Agricol din Vidra, judeţul Giurgiu, cu diploma de tehnician agronom. "În facultate, am observat cu sur­­prindere că unele ierburi prezentate în manualele de liceu drept buruieni ce trebuie stârpite sunt, de fapt, valoroase plante medicinale. De atunci am început să fiu fascinat de forţa ierburilor de leac şi sunt bucuros, ori de câte ori pot ajuta oamenii cu ceea ce ştiu despre cultivarea, îngrijirea şi transformarea lor în medicamente”.

Sursa:http://www.formula-as.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu